Telegram Group Search
⭕️ نا امن سازی حاکمیتی

#عمادالدین_باقی

(روزنامه سازندگی،ش ۱۶۷۸ سه‌شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ با تیتر "سخن ناگفته‌ای نمانده است" و با حذف و تغییر چند کلمه با موافقت نویسنده، به عنوان سرمقاله انتشار داده است که در اینجا مطرح کامل می‌آید)

✍️ دو موضوع اصلی و پر بسامد کنونی در جامعه امروز ما، دو مسئله داخلی و خارجی یعنی بازگشت گشت ارشاد و جنگ با رژیم صهیونیستی است اما برای ما موضوع اولی واجد اهمیت بیشتری است زیرا موشک هایی ویرانگرتر از موشک دشمن در درون انسجام ملی شلیک می کند. وقتی می خواستم درباره اش بنویسم دیدم هیچ سخن ناگفته ای نمانده و دست کم بیست سال است متخصصان حوزه های مختلف و دلسوزان، گفتنی ها را گفته اند اما لجاجت ها اجازه استماع و اهتمام به آنها را نداده است تا اینکه مرگ مهسا و اعتراضات پس از آن رخ داد و به روایت خود سکانداران امور، صدها کشته و مجروح برجای نهاد و کشور را در بحرانی بزرگ قرار داد. برخی مقامات گفتند صدای مردم را شنیده اند و باید ارامش برقرار شود و مردم فرصت بدهند تا اصلاحاتی صورت گیرد. اما از فردای آرامش، به جای وعده های اصلاحی، احکام سنگین علیه معترضان صادر شد و بازداشت ها ادامه یافت که این بدعهدی، موجب می شود در چنین شرایطی، دیگر کسی به وعده های متولیان اعتماد نکند و بخت آرامش، پیشاپیش از بین برود. گشت ارشاد نیز که قرار بود برچیده شود دوباره بازگشت و این بار قصد دارند وجهه قانونی هم بدان ببخشند غافل از اینکه مصوبه ای که مخالف خواسته اکثریت باشد، اعتبار و نفوذ پیدا نخواهد کرد. گمان نگارنده این است که انچه مورد اعتراض بوده و هست، همان چیزی است که این اقدامات برای دستیابی به ان طراحی شده و طبعا وقتی نتیجه بخش بوده، انگیزه بیشتری برای ادامه اش به وجود خواهد امد و ان دستاورد نیز: "سست کردن همبستگی اجتماعی و ویران تر کردن باورهای مردم" است ولی برخی از مجریان که اطلاعی از فقدان پشتوانه های دینی، فقهی، تاریخی و حقوقی این اقدامات ندارند، تصور می کنند ناشی از دغدغه ایمان و حجاب و عفاف است.
از سوی دیگر، وظیفه و کارکرد اصلی هر حکومتی در هرجای دنیا، ایجاد امنیت است و اگر چنین نباشد نه اینکه بود و نبودش فرقی نمی کند بلکه اگر خودش موجب ناامنی شود نبودش بهتر از بودن آن است. به همین دلیل است که در تمام نظام ها، پلیس دارای لباس و نشانه های مشخص است و نه تنها این نشانه ها کافی نیست که برای تمام جزییات رفتاری او و نحوه نگه داشتن تا استفاده از اسلحه، مقررات و قوانین سختگیرانه ای تعریف شده است. باز به اینهم بسنده نکرده اند و پلیس بدون مجوز قضایی نمی تواند راسا دست به کاری مانند بازرسی کیف و گوشی همراه شهروندان بزند، چه رسد که افراد لباس شخصی باشند. ماده ۳۶ قانون جرایم رایانه ای می گوید: "تفتیش و توقیف داده‌ها یا سامانه‌های رایانه‌ای و مخابراتی به موجب دستور قضائی و در مواردی به عمل می‌آید كه ظن قوی به كشف جرم یا شناسایی متهم یا ادله جرم وجود داشته باشد."
با توجه به نکات پیش گفته، دو سنخ از رفتارهایی که صورت می گیرد مصداق ناامن سازی حاکمیتی است:

۱- اقدامات لباس شخصی هایی که مبادرت به خشونت و بازداشت شهروندان می کنند که وقتی بدون یونیفرم رسمی و حکم قضایی و رعایت مقررات آیین دادسی صورت می گیرد، خودش مقدمات و مجوز هرج و مرج و اقدامات خودسرانه و در نهایت خشونتی است که همه را قربانی خواهد کرد و هیچ حکومتی در هرج و مرج نمی تواند دوام بیاورد. ممکن است بگویند این افراد متعلق به نهادهای تعریف شده نیستند ولی مهم این است که حکومت از ان ممانعت نمی کند بلکه با تجهیزاتی که منحصر به نیروهای امنیتی است عمل می کنند.

۲- بسیج پلیس برای مقابله با شهروندان به بهانه گشت ارشاد و کاربست روش های نفرت انگیزی که موجب می شود یک عضو دفتر رهبری از قول رهبر به 《بی قاعده بودن》 این اقدامات اعتراض کند. این در حالی است که حتی نظرسنجی های حکومتی نشان می دهند اکثریت مردم که شامل بخش زیادی از متدینان و باورمندان حجاب است نیز با روسری اجباری انهم از طریق به کارگرفتن نیروی امنیتی، پلیس و بسیج، مخالفند و این کار را وهن دین و وجهه ایران می دانند. فرسایش قدرت و تضعیف اعتبار پلیس که باید مظهر ایجاد امنیت برای شهروندان باشد، خود، بسترساز ناامن کردن جامعه است.

📡 کانال گفتارهای باقی
https://www.tg-me.com/عمادالدین باقی/com.emadbaghi
وبسایت
 www.emadbaghi.com
⭕️ تو‌ماج صالحی و جرم صغیره و کبیره!

✍️درجامعه شناسی حقوق، کارکرد احکام قضایی جزو معیارهای سنجش درستی و نادرستی حکم است.
قصد قضاوت درباره شعر توماج صالحی را ندارم اما وقتی ملاک محکومیت او بازتاب و تاثیر شعرش باشد(چون درصورت نداشتن هیچ تاثیری، مجازاتش مهمل است) اگر با فرض شما، توماج صالحی مرتکب جرم صغیره شده، عدم‌ تناسب جرم و‌ مجازات در حد صدور حکم اعدام، در مظان جرم کبیره مشهود است زیرا بر فرض که آن شعر زیانبار باشد، پیامدهای این حکم دهها بار زیان بارتر از شعر اوست.‌ وقتی خود قاضی صادر کننده حکم اعدام، درخواست یک درجه تخفیف می کند اساسا چرا با علم به بازتاب هایش چنین حکمی را صادر می کند؟ آیا به این موارد هم کسی رسیدگی می کند؟

📡 کانال گفتارهای باقی
https://www.tg-me.com/عمادالدین باقی/com.emadbaghi

جزئیات حکم توماج صالحی در گفت‌وگوی «شبکه شرق» با وکیل پرونده؛
دادگاه انقلاب اصفهان توماج صالحی را به اعدام محکوم کرد/ دادگاه بدوی حکم دیوان عالی کشور را «ارشادی» خواند و اجرایش نکرد
۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ 
https://www.sharghdaily.com/fa/tiny/news-927965
Forwarded from عکس نگار
🍰🎂به جای۵ اردیبهشت، دخترها، دامادها و نوه ها و همسرم، دیشب ۶ اردیبهشت را که موقعیت داشتند دورهمی برگزار کنند، لطف و مهربانی همیشگی شان شامل حالم بود. از لطف دیگر عزیزان خانواده و فامیل از مادر و خواهر و دامادها و فرزندان و دوستان ارجمندم که به طرق مختلف (تلفن و پیام) نثار کردند هم سپاسگزارم.
درگذشته این خبرها نبود و گاهی ممکن بود روز تولد انسان هم بیاید و برود یادمان هم نباشد خصوصا برای ما که یک سر داریم و هزار سودا اما به لطف نسل جدید و اهتمامی که به سالگرد تولد و ازدواج دارند دیگر باید در برنامه‌های کاری این را لحاظ کنیم که وقتی روز تولد می‌رسد یک روز را باید خالی کرد و اختصاص داد به پاسخ به تبریک‌ها. قبلاً از عنصر غافلگیری هم استفاده می‌شد اما الان دیگر غافلگیری هم معنی ندارد چون در همان ساعت اول ورود به ان روز، بانک‌ها و نهادها مختلفی که شماره را ذخیره دارند به طور ماشینی و اتوماتیک پیام‌های تبریک می‌فرستند و اگر غافل هم باشی به یادت می‌آورند به همین خاطر بعضی‌ها برای اینکه از تبریک‌های ماشینی عقب نمانند و پیش دستی کنند و تبری کشان سورپرایز باشد از روز قبل شروع می‌کنند.
هرچند جشن تولد را برای کودکان و‌ جوانان بیشتر دوست دارم و کاش زحمت کادویی درست نمی کرد و به همان دورهمی و شیرینی و نوشیدنی بسنده می شد و چه دوست داشتنی بود وقتی حافظ و ایران عزیز  خودشان شیرینی گرفته بودند.
در کل، این رسم تازه، کارکردهای مثبت زیادی برای جامعه دارد. در جمع و خانواده های زیادی دیده ام فرصت مناسبی بوده برای به حاشیه راندن غم ها، پایان دادن به کدورت ها و قهرها و برای تقویت دوستی ها و مهربانی ها.
مهر و دوستی را برای همه مردم، آرزومندم🌹🌹❤️

📡 کانال گفتارهای باقی
https://www.tg-me.com/عمادالدین باقی/com.emadbaghi
وبسایت
 www.emadbaghi.com
🔴پاسخی به مقاله کیهان و رجانیوز درباره مجازات اعدام

روزنامه کیهان، شماره ۲۳۵۵۴ دوشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۳ ص۲ در ستون خبر ویژه، مقاله ای دارد با عنوان :«تظاهر به دینداری و انکار منافقانه حکم قصاص» به نقل از سایت رجانیوز و در نقد گفتگوی نگارنده با رسانه داخلی و مجاز«مدرسه آزاد».

💥 گزیده هایی از متن

⭕️ قصاص، طریقیت دارد نه موضوعیت و آنچه موضوعیت دارد حفظ حیات فردی و اجتماعی است. حیات، غایت است و قصاص، آلت است، ما نباید اسیر مناسک‌گرایی شویم.
آیه پیش از «ولکم فی القصاص حیات»، درباره عفو قاتل است.

⭕️ روایت مشهور و معتبر از پیامبر اسلام است که کسی که علیرغم توصیه شارع به عفو، قصاص را انجام می‌دهد مانند همان قاتل است.

⭕️ خود قرآن‌ این‌ راه‌ را گشوده‌ و با تعیین‌ مجازات‌ها و شیوه‌های‌ جایگزین‌ مانند تبدیل‌ قصاص‌ (مرگ) به‌ جریمه‌ مالی‌ یعنی‌ دیه‌ یا خونبها و یا عفو کردن‌ و تأکید بر عفو، راه‌های‌ دیگر را نشان‌ داده‌ است.
یکی از نارسایی های قوانین در ایران این است که بر اساس درک نادرستی از مجازات قصاص در قوانین، اولیای دم را بین اجرای قصاص یا عفو (یا دیه) مخیر کرده‌اند. این امر سبب شده است که بسیاری از اولیای دم که تمایلی به قصاص قاتل ندارند به دلیل اینکه در صورت عفو کردن قاتل، او از زندان آزاد می‌شود و حداکثر از جنبه عمومی جرم چند سال متحمل حبس می‌گردد  لذا آنان ناگزیر از انتخاب مجازات مرگ می‌شوند تا قاتل یکی از عزیزان شان آزادانه زندگی نکند در حالی که عزیز آنان به ناحق در گور آرمیده است. اگر هم حکومت قاتل را مجازات نکند اولیای دم بسوی انتقام گیری خارج از چارچوب قانون سوق می‌یابند که همان سنت های جوامع ابتدایی است. اما اگر در قوانین، به جای سه گزینه «قصاص»، «عفو» یا «دیه»، چهار گزینه را منظور کنند و گزینه چهارم «حبس طویل المدت» باشد بسیاری از اولیای دم مایل به قصاص نخواهند شد. شاید گفته شود که در قرآن فقط بر سه گزینه تصریح شده است اما پاسخ این است که اگر اولیای دم میان انتخاب چهار گزینه مخیر باشند کاری برخلاف دأب شارع صورت نگرفته است زیرا اولا سه گزینه از چهارگزینه در قرآن تصریح شده است. ثانیا ذکر این سه مورد به معنای حصر عقلی نیست که نتوان گزینه چهارمی را افزود و در قوانین منظور کرد بلکه وقتی بالاتر از همه را که عفو است  پذیرفته است ما مجازیم کمتر از آن را هم که حبس است قانونی دانسته و بلا اشکال قلمداد کنیم. بنابر این نخستین گام در اصلاح قوانین جزایی تبدیل سه گزینه تخییری به چهار گزینه است.

📜متن کامل در لینک زیر در دسترس است:
https://عمادالدین باقی/com.emadbaghi.com/%f0%9f%94%b4%d9%be%d8%a7%d8%b3%d8%ae%db%8c-%d8%a8%d9%87-%d9%85%d9%82%d8%a7%d9%84%d9%87-%da%a9%db%8c%d9%87%d8%a7%d9%86-%d9%88-%d8%b1%d8%ac%d8%a7%d9%86%db%8c%d9%88%d8%b2-%d8%af%d8%b1%d8%a8%d8%a7%d8%b1/
عمادالدین باقی در گفت‌وگو با مهر: 
ورود پلیس آمریکا به دانشگاه‌ها فاجعه است 
خبرگزاری مهر ۹اردیبهشت ۱۴۰۳

فعال حقوق بشری اصلاح‌طلب گفت:ورود نیروی پلیس آمریکا به دانشگاه‌ها و بازداشت دانشجویان و اساتید،فاجعه و شکستن قداست دانشگاه است.

خبرگزاری مهر -گروه سیاست: 
همزمان با موج محکومیت برخورد خشن پلیس آمریکا با تجمعات دانشجویی و اساتید دانشگاه در محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی در غزه، خبرگزاری مهر به سراغ شخصیت‌های سیاسی و دانشگاهی رفته تا پیرامون این سرکوب در کشوری که خود را مهد آزادی بیان معرفی می‌کند، نظرات آن‌ها را جویا شود.
در همین راستا «عمادالدین باقی» فعال اصلاح‌طلب یکی از شخصیت‌هایی بود که خبرنگار مهر، دیدگاه‌های او را جویا شده است. گرچه همه دیدگاه‌های وی مورد تأیید خبرگزاری مهر نیست و مقایسه شرایط امروز آمریکا با اغتشاشات دو سال پیش ایران، فروکاستن مساله برای دستیابی اهداف جناحی است اما این خبرگزاری برای انعکاس دیدگاه‌های مختلف، آنها را بدون کم و کاست برای آشنایی مخاطبان،منتشر کرده است.
عمادالدین باقی نویسنده وفعال حقوق بشری اصلاح‌طلب در گفتگو با خبرنگار مهر،در پاسخ به سوالی درخصوص برخورد خشن پلیس آمریکا با دانشجویان معترض به نسل‌کُشی و جنایات رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان، گفت: طبیعتاً وقتی می‌خواهم به این سوال به عنوان کسی که از منظر حقوق بشر نگاه می‌کند، پاسخ دهم، شاید این نوع نگاه و زاویه نگاه هم متفاوت از نگاه سیاسی باشد؛ برای من یک سوالی به وجود می‌آید و آن اینست که چطور در آمریکا آن هم به این وسعت و دومینووار و حتی بعضی کشورهای اروپایی، شاهد چنین اعتراضاتی هستیم.
وی در این‌باره افزود:شاید کسی انتظارش را نداشت که مثلاً در کشوری که رسانه‌ها از رژیم صهیونیستی حمایت می‌کنند یا اخبار جنایات رژیم اسرائیل را سانسور می‌کنند، چنین اتفاقی بیافتد.
باقی گفت: دیدید که حتی برخی رسانه‌ها افرادی را اخراج کردند؛ با این حال شاهد این چنین اعتراضات گسترده دانشجویی و مردمی هستیم.
وی تصریح کرد: آنچه در آمریکا اتفاق افتاد و برای خود من خیلی عجیب بود، همین ورود پلیس با یونیفرم به دانشگاه بود که استاد دانشگاه و رئیس دپارتمان را بازداشت می‌کند که این چیزی است که تا دیروز همه فکر می‌کردند در کشور جهان سوم چنین اتفاقاتی رخ می‌دهد اما الان شما می‌بینید در آمریکا و بعضی کشورهای اروپایی، در خصوص حمایت از اسرائیل تا جایی پیش می‌روند که از جهان سومی‌ها نیز بدتر رفتار می‌کنند.
این فعال حقوق بشر در ادامه با بیان اینکه به لحاظ حقوق بشری، ظلم، ظلم است و در هرجای عالم که باشد باید آن را محکوم کرد، گفت: نباید به استناد اینکه اگر اینجا ظلمی وجود دارد، ظلم در جای دیگر بر آن چشم ببندیم. بعضی وقت‌ها مثلاً ما چیزی در خصوص جنایات اسرائیل در غزه می‌نویسیم وعده‌ای به ما اعتراض می‌کنند که چرا شما در مورد ایران حرفی نمی‌زنید و در مورد غزه حرف می‌زنید و چراغی که به خانه روا است به مسجد حرام است؛ ما نیز حرف‌مان اینست که قائل به مرز نیستیم و ظلم را هرجا که هست، باید محکوم کرد.
وی افزود:بنابراین با همین منطق، طبیعتاً شکستن حریم دانشگاه توسط نیروهای امنیتی و پلیس آمریکا را محکوم می‌کنیم و ذره‌ای تردید به خودمان راه نمی‌دهیم؛ چون اتفاقی که آنجا افتاده است و نیروی پلیس وارد دانشگاه می‌شود و دانشجویان را بازداشت می‌کند، یک فاجعه، شکستن و پایمال‌کردن قداست دانشگاه است.
باقی همچنین در بخش دیگری از اظهاراتش حرکات کنونی اعتراضی دانشجویان آمریکایی در تقابل با سیاست‌های این کشور را با تجمعات گاه گاه دانشجویی در ایران در حمایت از فلسطین مقایسه کرد و گفت: در کشور ما که سال‌ها است داعیه مبارزه با اسرائیل دارد، هیچ وقت شاهد چنین موج اعتراضی در دانشگاه‌ها و در جامعه نبوده‌ایم و امروز هم نیستیم؛ حتی چند ماه پیش که برخی چهره‌های اصولگرا فراخوانی برای اعتراض به جنایات اسرائیل در غزه در میدان فلسطین دادند، می‌توانستیم تعداد شرکت‌کنندگان را بشمریم چون پانزده، بیست نفر بیشتر نبودند.
وی افزود: اولین سوالی که برای من ایجاد می‌شود این است که چرا چنین موج اعتراضی در دانشگاه آمریکا می‌بینید اما در دانشگاه‌های ایران نمی‌بینید؛ این سوال به نظرم برای جامعه ما خیلی مهم‌تر است؛ چرا ما باید این بی‌تفاوتی دردناک را در مورد کشتار در غزه شاهد باشیم. این به نظرم مساله مهمی است وباید ریشه‌یابی و فهمیده شود. اینجا سهم و نقش عملکرد حکومت و کارهایی که می‌کند و جامعه را قانع نمی‌کند و اهمیتی به قانع‌شدن مردم نمی‌دهد، مشخص است. عده‌ای سوار اسب هستند و می‌تازند و کاری ندارند که دیگران چه می‌گویند و چه کار می‌کنند.👈ادامه درصفحه بعد
ادامه گفتگو 👈: عمادالدین باقی در واکنش به مثال نقض خبرنگار مهر درخصوص برگزاری پُر شور راهپیمایی اخیر روز قدس در تهران و دیگر شهرهای کشور گفت:
ببینید بعضی چیزها را نباید قاطی کرد؛ مثلاً روز قدس که نماز جمعه برگزار می‌شود و جمعیت نمازگزار می‌آید و جنبه مناسکی دارد را باید کنار گذاشت. چرا در دانشگاه‌های ما اتفاق نمی‌افتد و چرا جز تجمعات کوچک کاملاً معلوم است هدایت و مدیریت شده است؛ یعنی درون‌جوش و از دل جامعه در نیامده است و مثلاً فرض کنید بسیج آن را سازماندهی می‌کند.
باقی با چشم‌پوشی از تفاوت ماهوی و ریشه حرکت اعتراضی کنونی در آمریکا که در حقیقت زیر سوال‌بردن رویکرد هیأت حاکمه این کشور است با تجمعات موازی جریان حاکمیت در ایران در حمایت از غزه گفت: هیچ وقت شما چنین موج اعتراضی که در آمریکا شاهد هستید را در کشورمان به صورت خودجوش و مردمی نمی‌بینید؛ آنجا کاملاً دولت مخالف این حرکت‌ها است اما جامعه اعتراض خودش را نشان می‌دهد.
وی ادامه داد: با این وجود، من همزمان به عنوان یک مدافع حقوق بشر اولویت‌هایی دارم؛ به هر حال نمی‌توانم از مسائل ملی و کشور خودم بگذرم؛ مثلاً در دانشگاه‌های ما اتفاقاتی بدتر از آنجا رخ می‌دهد و دانشجو و استاد را به خاطر نظراتش، اخراج یا ستاره‌دار می‌کنند؛ نمی‌توان روی این‌ها چشم بست و از نظر من، هم این محکوم است و هم آن.
وی افزود: حرمت و اعتبار رسانه به این است که همزمان به هر دوی این‌ها بپردازد. یعنی نمی‌شود به محض اینکه در جایی از دنیا نقض حقوق بشر را می‌بینیم، آن را برجسته کنیم و جای دیگر روی آن چشم ببندیم؛ این معیارهای دوگانه که در ایران و کشورهای غربی وجود دارد و غربی‌ها نیز در مورد دیگران همین استانداردهای دوگانه را دارند که می‌بینیم، دلیل اصلی است که حقوق بشر در دنیا همچنان پایمال می‌شود و نمی‌تواند آن هژمونی خودش را پیدا کند.
باقی با بیان اینکه ورود پلیس با یونیفرم به دانشگاه و بازداشت اساتید اقدامی بسیار عجیب برای غرب بود افزود: حالا ما هم به عنوان کسی که با اصل خشونت مخالفیم، معتقدیم این خشونت به هر کیفیتی باید محکوم شود؛ اما عمق خشونت نیز مهم است، خشونت که می‌گویم از این لحاظ است که الان در این حوادث و در تظاهرات گسترده و اعتراضات، کسی کشته نشده است، چشمی کور نشده است و کسی از بالا پرتاب نشده است؛ اما به هر حال نفس شکستن حریم دانشگاه یک اتفاق مهمی است.
این فعال سیاسی اصلاح‌طلب گفت: من بیشتر نگران این هستم که کشورهای زیادی داریم که در آن‌ها نقض سیستماتیک حقوق بشر رخ می‌دهد؛ این‌ها برای توجیه کارشان می‌توانند به این استناد کنند که مثلاً وقتی در آمریکا که بزرگ‌ترین دموکراسی جهان است، پلیس با یونیفرم به دانشگاه می‌آید و افراد را بازداشت می‌کند، ما هم می‌توانیم. این چیزی است که برای خود ما بیشتر نگران‌کننده است.
وی افزود: من دو نکته در این خصوص دارم؛ نکته اول این است که ما خودمان به عنوان ایران و ایرانی باید توجه داشته باشیم که آموزه‌های دینی و اخلاقی ما اجازه نمی‌دهد که خود را با بدترین مقایسه کنیم؛ ما باید خودمان را با بهترین‌ها مقایسه کنیم نه با بدترین‌ها. نکته دوم این است که بالاخره درست است در آنجا هم بعضی اتفاقات افتاده است اما مثلاً کسی کشته نشده است یا اغلب بازداشتی‌ها بلافاصله آزاد شدند و از اول نیز وکیل داشتند.
باقی همچنین در واکنش به طرح این موضوع که بر اساس گزارش رسانه‌ها تاکنون بیش از ۵۰۰ نفر از دانشجویان و اساتید آمریکایی در بازداشت هستند و برای همه این افراد پرونده تشکیل شده است، گفت: تعداد زیادی از بازداشتی‌ها آزاد شدند و از همان لحظه اول، وکیل و حق دفاع داشتند. عرض من چیز دیگری است و می‌خواهم بگویم که ضمن اینکه این مسائل اتفاق می‌افتد، نمی‌توان آن‌ها را مقایسه کرد و این‌ها قابل مقایسه نیستند.
وی تصریح کرد: ما می‌گوئیم اصل ورود پلیس به دانشگاه محکوم است؛ همیشه از قدیم گفتیم دانشگاه «حریم مقدس» است و هیچ نیروی امنیتی و نظامی حق ورود به دانشگاه را ندارد، مگر اینکه یک پروسه قضائی طی شود و با دانشگاه و نهادهای دانشگاهی هماهنگی صورت بگیرد؛ مثلاً فرض کنید یک نفر که مرتکب قتل عمد شده است، به دانشگاه پناه برده است.
باقی افزود: دانشگاه در واقع یک جایی است که از قدیم مانند مراکز مذهبی عده‌ای می‌رفتند و بست می‌نشستند و تحصن می‌کردند و هیچ نیروی پلیسی، حق ورود و تعرض به آنجا را نداشت؛ دانشگاه چنین مکان مقدسی بوده است. به همین دلیل الان اتفاقی که در آنجا افتاده است، نه تنها از حیث حقوق بشری بلکه از منظر قواعد و مقررات هم خلاف است.
این فعال حقوق بشری اصلاح‌طلب گفت: اینکه نیرویی بتواند به دانشگاه وارد بشود و گاز اشک‌آور بزند و افراد را بازداشت کند، باید به هر شکل محکوم شود.
کد خبر 6090726
محمد مهاجرانی
 
 لینک خبرگزاری مهر
 mehrnews.com/x34MLy

📡 کانال گفتارهای باقی
https://www.tg-me.com/عمادالدین باقی/com.emadbaghi
باقی در گفت‌وگو با ایلنا مطرح کرد؛

چرا باید از شکستن حکم اعدام بابک زنجانی استقبال کنیم؟

سه شنبه ۱۱ / ۰۲ / ۱۴۰۳
کد خبر : ۱۴۷۵۳۱۰

عمادالدین باقی فعال حقوق بشر در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، در مورد نقض حکم اعدام بابک زنجانی و در عین حال مقایسه این اتفاق با اتفاقاتی نظیر اعدام سلطان سکه یا برخی شرکت کنندگان در اعتراضات که به آنها اغتشاشگر گفته می‌شد، اظهار داشت: من شکستن حکم اعدام بابک زنجانی را اقدامی مثبت از طرف قوه قضاییه ارزیابی می‌کنم و از آن استقبال می‌کنم.

در ایران، مسائل قانونی، قضایی، حقوق بشری و سیاسی از سمت حاکمیت و اپوزیسیون در هم آمیخته شده
وی افزود: متاسفانه در ایران، مسائل قانونی، قضایی، حقوق بشری و سیاسی چه از سمت حاکمیت و چه از سمت اپوزیسیون به شدت در هم آمیخته شده و رفتار حقوقی را بسیار بسیار دشوار و پرهزینه کرده است. برای مثال در میان اپوزیسیون وقتی از طرف حاکمیت حکم اعدام علیه یکی از شرکت کنندگان در اعتراضات صادر می‌شود، عده‌ای از اپوزیسیون با پرچم اسرائیل تظاهرات و علیه آن اعتراض می‌کنند یعنی همزمان چشم بر کشتار هزاران انسان بی‌گناه در غزه می‌بندند ولی برای یک نفر بلوا می‌کنند که نشان می‌دهد مسئله آنها «انسانیت» و «مخالف کشتن بودن» نیست، مسئله آنها سیاست و قدرت است.
وی گفت: این رفتاری زشت، غیراخلاقی و مخرب است. همان‌ها وقتی می‌شنوند حکم اعدام بابک زنجانی شکسته است بعید نیست بلوا کنند که چرا حکومت به او ارفاق کرده، امتیاز داده و حکم را نقض کرده است.

باید از شکستن حکم اعدام بابک زنجانی استقبال کرد
باقی تصریح کرد: دقیقاً شبیه همین رفتار را از طرف حاکمیت و رسانه‌های حکومتی هم می‌بینیم. وقتی رفتار شنیع پلیس آمریکا با جورج فلوید اتفاق می‌افتد، بدون اشاره به اینکه ضبط کننده و پخش کننده آن فیلم تحت تعقیب قرار نگرفته و پلیسی که مرتکب جرم شده محاکمه شده،  تا مدت ها رسانه‌هایشان گوش فلک را کر می‌کند اما بر صدها مورد مشابه در داخل کشور چشم می‌بندند یا از آن دفاع می‌کنند که تازه‌ترین نمونه‌اش رفتارهایی است که هر روز با زنان هم‌وطن ما توسط گشت ارشاد انجام می‌شود. اما در یک دیدگاه اصیل و ناب انسانی ظلم و بی‌عدالتی در هر کجای عالم باشد، ناپسند و محکوم است.
وی افزود: از این منظر است که به نظر من حکم بابک زنجانی که از جزئیات پرونده اطلاعی ندارم و با این فرض که به روایت رسمی اعتماد کنیم، ظالمانه نبود اما باید از شکستن حکم اعدام او استقبال کرد.

بعد از اعدام سلطان قیر و سکه مشکلات بازار ارز کنترل نشد
این حقوقدان گفت: اصولاً اعدام راه حل هیچ مشکلی نیست چنانکه فردی را به نام سلطان قیر و فردی را به عنوان سلطان سکه اعدام کردند به تصور اینکه بازار ارز را کنترل کنند اما نه تنها کنترل نشد که بعد از آن تاکنون به طور مضاعف و چندین برابر مشکل بازار ارز عظیم‌تر شده است. بگذریم که هیچکس نگفت سلطان سکه، به طریق قانونی از بانک مرکزی و مراجع داخلی سکه خریداری کرده بود و اگر جرمی بود باید گریبان فروشندگان را می‌گرفتند و نگفتند که سرنوشت سکه‌های مصادره شده چه شد.
عمادالدین باقی تصریح کرد: چنانکه پیش از این هم توضیح دادم، بسیاری از قوانین مربوط به مجازات اعدام و هم بسیاری از احکام صادره در این زمینه باید مورد بازنگری قرار گیرند و این کار در حیطه اختیارات رئیس قوه قضاییه است. به اعتقاد من وفور احکام اعدام ضربات جبران ناپذیری به حیثیت و اعتبار ایران و اسلام وارد کرده است.
انتهای پیام/

لینک کوتاه ایلنا
https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1475310

📡 کانال گفتارهای باقی
https://www.tg-me.com/عمادالدین باقی/com.emadbaghi
وبسایت
 www.emadbaghi.com
⭕️ قدرت علیه قانون

#عمادالدین_باقی

📜 سرمقاله روزنامه سازندگی۱۳ اردیبهشت۱۴۰۳

✍️ چالش قدرت و قانون از قدیمی‌ترین چالش سیاسی و حقوقی تاریخ بشر است به ویژه از هنگامی که قانون در دنیای مدرن مرجعیت پیدا کرد این چالش پیچیده‌تر و عمیق‌تر شده است. پدیده ناهنجار قدرت علیه قانون، فقط این نیست که در کشور ما وقتی که بعضی ضابطین، خودسرانه عمل می‌کنند و به آنها تذکر داده می شود که بر خلاف قانون عمل می‌کنند، می‌گویند ما خودمان قانون هستیم. بلکه در آمریکا هم حمایت از یک رژیم جنایتکار مانند رژیم صهیونیستی به جایی می‌رسد که همه ارزش‌هایی را که پرچمدارش بودند به پای آن قربانی می‌کنند و پلیس با یونیفرم و بدون یونیفرم وارد حریم دانشگاه می‌شود و اقدام به خشونت، بازداشت و پرتاب گاز اشک اور و گاز فلفل می‌کند. همواره این پرسش وجود دارد که چرا با وجود گذشت بیش از ۷۰ سال از منشورجهانی حقوق بشر هنوز بر سر ابتدایی‌ترین حقوق مندرج در منشور، منازعه وجود دارد؟
یکی از علل آن، پدیده قدرت علیه قانون است که نشان می‌دهد باید از غرب تا شرق و در سراسر جهان با آن مبارزه کرد. تازه‌ترین نمونه شگفت انگیز ناهنجاری یاد شده این بود که وقتی دیوان کیفری بین‌المللی در حال تحقیق درباره اتهامات جنایات جنگی علیه ارتش اسرائیل و گروه‌های شبه‌نظامی فلسطینی در سال ۲۰۱۴ است با وجود اینکه دو طرف منازعه را مد نظر دارد اما دولتمردان امریکایی انتظار دارند دیوان لاهه فقط علیه حماس عمل کرده و ابزاری در خدمت مطامع استعماری انها باشد. دولتمردان امریکایی تمام حیثیت کشورشان را در دفاع از ناتانیاهو که به عنوان جنایتکار جنگی تحت تعقیب قرار گفته و احتمال صدور حکم بازداشت او وجود دارد به حراج گذاشته اند و این نشانه عمق نفوذ لابی صهیونیستی و البته مقدمه زوال این نفوذ است.
رسانه های مختلف جهان از جمله یک بلندگوی فارسی ضد ایرانی گزارش دادند: «یکی از اعضای مجلس نمایندگان جمهوریخواه به آکسیوس گفت که پیش نویس قانونی برای پاسخگویی به هر گونه حکمی در حال تدوین است. ساعاتی پیش از این هشدارها، آکسیوس گزارش داده بود که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، روز یکشنبه از جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا خواست تا برای جلوگیری از صدور حکم بازداشت برای مقام‌های ارشد اسرائیلی مداخله کند.
مایک جانسون، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا روز دوشنبه، ۱۰ اردیبهشت، بیانیه‌ای صادر کرد و صدور حکم‌ بازداشت مقام‌های بلندپایه اسرائیل را «شرم‌آور» و «غیرقانونی» خواند. جانسون گفت: «اگر دولت بایدن این اقدام را به چالش نکشد، دیوان کیفری بین‌المللی می‌تواند قدرت بی‌سابقه‌ای برای صدور حکم بازداشت علیه رهبران سیاسی، دیپلمات‌های آمریکایی و پرسنل نظامی آمریکایی بیابد. یکی از اعضای جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان به آکسیوس گفت که پیش‌نویس قانونی برای پاسخگویی به هر گونه حکمی در حال تدوین است».
تک تک این جملات نشان می دهند که قانون و حقوق بشر و نظم بین الملل فقط تا جایی اعتبار دارد که به سود منافع انها باشد و اگر جز این باشد حاضرند سازمان ملل و دیوان کیفری بین المللی را هم ساقط کنند.
اما مهمتر از همه این است که پیامدهای این رفتار بسیار مخرب تر و وسیع‌تر از همین اقدام موردی علیه دیوان بوده و این باور را در افکار عمومی جهان تثبیت می‌کند که آنچه اصالت دارد قدرت است و قانون، تزیین قدرت و دکوراسیون آن است. تثبیت چنین فکری، جهان را به سوی ناامنی بیشتر می‌برد و راه را برای نقض سیستماتیک حقوق بشر بازتر می‌کند. از همین رو باید با این ناهنجاری در هرنقطه جهان مبارزه کرد و برای تضمین امنیت، صلح و اعتلای اخلاق. مرجعیت قانون و حقوق بشر را به کرسی نشاند.

📡 کانال گفتارهای باقی
https://www.tg-me.com/عمادالدین باقی/com.emadbaghi
وبسایت
 www.emadbaghi.com
💢 چند نکته برای کنشگران فضای مجازی
#عمادالدین_باقی
✍️ اینها که می گویم در یک‌ جامعه دموکراتیک هم صدق می کند و مربوط به مسئولانه سخن گفتن است به ویژه که عده ای خوشبینانه و غافل از پیچیدگی بازی های جنگ روانی و رسانه ای پوزیسیون و اپوزیسیون، در هر موردی احساس تکلیف می کنند که حتما حرفی بزنند و اگر هشتگ یا خبری داغ شد از قافله عقب نمانند. البته در شرایطی مثل ایران اهمیت این نکات دو چندان می شود و عدم توجه به آنها، کنشگران فضای مجازی را در معرض تهدید و پرونده سازی قرار می دهد:
۱- پست زیاد گذاشتن و زیاد حرف زدن، ضریب خطا را هم افزایش می دهد. البته رعایت اصل تناسب برای افراد مختلف، بسته به حرفه، جایگاه و تخصص شان متغیر است.
۲- یک حرف را تا قبل از انتشار باید چند بار خواند، مز مزه کرد و جوانبش را سنجید، سپس انتشار داد.
۳- نباید گرفتار وسوسه تعداد لایک شد. اولویت، باید اصل درستی، سنجیدگی، متین و عادلانه بودن سخن باشد نه لزوما تعداد لایک.
۴- کامنت های تند به ویژه از سوی حساب‌های ناشناخته یا بی هویت نباید ملاک قضا‌وت و عمل قرار گیرد.
۵- در سخن گفتن و نوشتن باید به اصول حقوقی و اخلاقی پایبند بود.
۶- با رعایت این نکات اگر انسان به حقیقتی رسید باید به آن وفادار باشد و با لحاظ شرایط خاص خودش، شجاعانه حقیقت را بگوید.

✔️ این نکات محصول تجربه شخصی و تاملات است و ممکن است مورد پذیرش برخی نباشند.

📡 کانال گفتارهای باقی
https://www.tg-me.com/عمادالدین باقی/com.emadbaghi
وبسایت
 www.emadbaghi.com
✍️ از آیت الله سیستانی تقاضا می شود با توجه به ترکیب جمعیتی سنی و شیعه در عراق، رسماً مخالفت خود با درخواست مشکوک عده‌ای مبنی بر تعطیلی رسمی عید غدیر خم در عراق (که در مقابل، عده‌ای هم خواستار تعطیلی به مناسبت روز سقیفه شده‌اند) را اعلام و فتنه نزاع مذهبی در این کشور که خطر سرریز شدن به ایران و منطقه هم دارد را در نطفه بخشکانند.

📡 کانال گفتارهای باقی
https://www.tg-me.com/عمادالدین باقی/com.emadbaghi
وبسایت
 www.emadbaghi.com
⭕️ جرأت حمله به رفح

#عمادالدین_باقی

📜سرمقاله روزنامه سازندگی،ش۱۶۹۱ پنج شنبه ۲۰ اردیبهشت۱۴۰۳ با حذف عبارت داخل کروشه

✍️ [️با یک چشم نگران اقدامات در ایران علیه شهروندان و حملات گشت ارشاد به بانوان هستیم و با یک چشم] نگران حملات اسراییل به مردم رفح.
گذرگاه رفح، روزنه دسترسی جنوبی نوار غزه با مصرو پناهگاه یک و نیم میلیون اواره فلسطینی است که در چندماه گذشته به انجا گریخته اند. دولت صهیونیستی وقتی تصمیم حمله به شهر تاریخی رفح در مرز غزه و مصر را اعلام کرد این بار نه تنها سازمان‌ها و نهادهای بین‌المللی و حقوق بشری بلکه حتی دولت‌ها و سیاسیونی که تاکنون از اسرائیل کشتارهای اسرائیل حمایت کردند حتی دولت بایدن هم خواستار آتش‌بس و خودداری از حمله به رفح بودند زیرا ابعاد فاجعه، جهان را بیش از پیش تکان خواهد داد. اسراییل که وعده نابودی حماس در چند روز را داده بود در نوار غزه با ۴۱ کیلومتر طول و۶ کیلومتر عرض ( که فقط در قسمت کوچکی به ۱۲ کیلومتر می رسد) و با دوچرخه و حتی پای پیاده می توان در نیم ساعت طی کرد، با صدها تانک و نفربر پیشرفته بیش از هفت ماه است درمانده و در نتیجه دست به کشتارهای وسیع غیرنظامیان و زنان و کودکان زده به نحوی که جهان را تکان داده است. برخی از غربیان و حتی یهودیان ان را با هولوکاست مقایسه کرده و می گویند روی هیتلر را سفید کرده است. اعتراضات داخلی آمریکا به ویژه اعتراضات دانشجویی و فضای تندی که در افکار عمومی ایجاد شده هم بایدن را مجبور کرده که برای پذیرش آتش بس به اسرائیل فشار بیاورد. دادگاه بین‌المللی کیفری نیز پرونده نتانیاهو را به اتهام جنایت جنگی و نسل کشی تحت رسیدگی قرار داده است.
اما درست هنگامی که حماس آتش بس را پذیرفت، اسراییل به بهانه نابودی بقایای حماس به رفح حمله کرد. هدف از پذیرش آتش بس از سوی حماس، انداختن توپ در زمین حریف و جلوگیری از حمله به رفح بود زیرا رفح یکی از بزرگترین مکان‌های امن و حتی به تعبیر مخالفان حماس، پناهگاه آنان بود در حالی که رزمندگان حماس در مناطق دیگری که با بمباران هوایی و حملات زمینی شخم زده شده، پنهان شده و به جنگ ادامه می‌دهند اما اسرائیل با این تحلیل که اگر به رفح حمله نکند و جنگ تمام شود به معنی آن است که حماس بتواند با سرعت بیشتری خود را بازسازی کند حمله کرد تا قبل از آتش بس تیر خلاص را زده باشد.
آنچه دولت صهیونیستی را جرات بخشیده که در برابر اعتراضات و درخواست‌های جهانی بایستد، حمایت هایی از این دولت است که آشکارا به تمام نهادها و قوانین بین‌المللی و حقوق بشری و اعتراضات جهانی، دهن کجی می‌کند مانند اینکه ۱۲تن از سناتورهای جمهوری خواه در امریکا، بدون توجه به مواضع دیوان درباره حماس، چون انتظار رفتار یکجانبه از دیوان و سکوت در برابر نسل کشی رژیم اسراییل را دارند، دادستان ارشد دیوان بین المللی کیفری را تهدید کرده اند که در صورت بازداشت نتانیاهو، عواقب سختی برای او، خانواده و کارکنانش خواهد داشت و «اگر اسرائیل را هدف قرار دهید، ما شما را هدف قرار خواهیم داد».
در این نامه که اینجا ترجمه می شود آمده است:« در رابطه با این گزارش‌ها  که دادگاه کیفری بین‌المللی (ICC) ممکن است در حال بررسی صدور حکم بازداشت بین‌المللی علیه بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر و دیگر مقامات اسرائیلی باشد اعلام می کنیم که چنین اقداماتی، نامشروع و فاقد مبنای قانونی بوده و در صورت انجام، تحریم های شدیدی را علیه شما و موسسه شما به دنبال خواهد داشت. دیوان کیفری بین‌المللی در تلاش است اسرائیل را به دلیل انجام اقدامات مشروع دفاع از خود علیه متجاوزان تحت حمایت ایران مجازات کند. در واقع، به قول خودتان، شما شاهد "صحنه های ظلم سیستماتیک" بودید که حماس در اسرائیل پس از حملات 7 اکتبر انجام داد. این احکام دستگیری دیوان کیفری بین‌المللی را با بزرگترین حامی تروریسم و نماینده آن همسو می‌کند. واضح است که هیچ معادل اخلاقی بین تروریسم حماس و پاسخ موجه اسرائیل وجود ندارد. دیوان کیفری بین‌المللی نیز طبق اساسنامه خود از ادامه فعالیت در هر موردی منع شده است، مگر اینکه دولت مربوطه مایل یا قادر به نظارت بر خود نباشد. شما خودتان گفته اید که "اسرائیل وکلایی تربیت کرده است که به فرماندهان مشاوره می دهند و یک سیستم قوی برای اطمینان از رعایت قوانین بشردوستانه بین المللی دارد." با صدور حکم، مشروعیت قوانین، نظام حقوقی و شکل دموکراتیک حکومت اسرائیل را زیر سوال می برید. صدور حکم بازداشت برای رهبران اسرائیل نه تنها غیرقابل توجیه است، بلکه ریاکاری و استانداردهای دوگانه سازمان شما را برملا می کند. دفتر شما حکم بازداشت  رهبران ایران، بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه یا هیچ مقام سوری دیگر، یا اسماعیل هنیه، رهبر حماس یا هر مقام دیگری از حماس را صادر نکرده است.
✔️دنباله مقاله در صفحه بعد👇
ادامه مقاله👈 : همچنین برای دبیرکل نسل کشی جمهوری خلق چین، شی جین پینگ، یا هر مقام چینی دیگر حکم بازداشت صادر نکرده ای».
این نامه ادامه می دهد: در نهایت، نه اسرائیل و نه ایالات متحده عضو دیوان بین المللی کیفری نیستند و سازمان شما اگر حکم دستگیری رهبری اسرائیل را صادر کند، ما این را نه تنها به عنوان تهدیدی برای حاکمیت اسرائیل، بلکه برای حاکمیت ایالات متحده تعبیر خواهیم کرد. کشور ما در قانون حفاظت از اعضای خدمتگزار آمریکا نشان داد که ما تا چه اندازه برای حفاظت از این حاکمیت پیش خواهیم رفت. ایالات متحده حملات سیاسی دیوان بین المللی کیفری علیه متحدان ما را تحمل نخواهد کرد. اسرائیل را هدف قرار دهید و ما شما را هدف قرار خواهیم داد. اگر با اقدامات ذکر شده در گزارش پیش بروید، ما به تمام حمایت های آمریکا از ICC پایان می دهیم، کارمندان و همکاران شما را تحریم می کنیم و شما و خانواده هایتان را از ورود به ایالات متحده منع می کنیم. به توهشدارداده شده است».
تام سیت، مارسفیا بلک برن، میچ مک کانل، کتی بوگد بریت، تد باد، کوین کرامر، تد کروز، بیل هاگرتی، پیت ریکتس، مارکو روبیو، ریک اسکات، تیم اسکات،12 سناتور ایالات متحده هستند که این نامه را امضا کرده اند. گرچه اکنون دموکرات ها دولت را در دست دارند اما می دانیم که دولت بایدن همزمان با ارسال غذا برای مردم غره، برای ارتش اسراییل هم سلاح و پول می فرستد و درحالی که از راه حل دو کشوری سخن می گوید در همین روزهای گذشته (پنجشنبه ۳۰ فروردین)، قطعنامه درخواست عضویت کامل کشور فلسطینی در سازمان ملل متحد را وتو کرد درحالی که فرانسه، چین و روسیه، سه عضو دائم شورای امنیت، و همچنین ژاپن و کره جنوبی به پیش‌نویس این قطعنامه رای مثبت داده بودند.
فارغ از وحدت دو جناح دموکرات و جمهوری خواه از رژیم اسراییل که این نوع حمایت های سناتورهای جمهوری خواه بیش از انکه از نظر جرات بخشیدن به نتانیاهو اهمیت داشته باشد از این نظر اهمیت دارد که مقامات قضایی مهم ترین و بزرگترین نهاد حقوقی و حقوق بشری بین المللی و حتی موجودیت ان را مورد تهدید قرار می دهند. در صورت تخریب و تضعیف نهادهای حقوقی و حقوق بشری بین المللی، سنگ روی سنگ بند نمی شود، جرات تجاوز در جنگ طلبان افزون شده و جهان به کام جنگی تمام عیار فرو خواهد رفت. این رفتارهای جهان سومی، فاشیستی و باور نکردنی از سناتورهای جمهوری‌خواه در امریکا نشان می‌دهد در تعریف جهان اول و جهان سوم و کلیشه‌هایی که برای طبقاتی کردن جهان ساخته بودند باید تجدید نظر کرد.

📡 کانال گفتارهای باقی
https://www.tg-me.com/عمادالدین باقی/com.emadbaghi
وبسایت
 www.emadbaghi.com
💢 ارزش جان مردم

#عمادالدین_باقی

📜روزنامه اعتماد، پنج شنبه ۲۰ ارديبهشت۱۴۰۳ ص۱

🔹️ارائه خدمات دارویی و پزشکی منوط به رعایت حجاب یعنی گروگان گرفتن جان مردم برای اجبار نامشروع و اعمال جرم سیستماتیک توسط نهادهای دولتی🔹️

✍️درست در زمانی که یک چشم مان نگران رفح و حمله رژیم جنایت پیشه اسراییل به مردم است، چشم دیگرمان نگران ادامه بازی گشت ارشاد و سلب امنیت شهروندان و تشدید شکاف ها و نارضایتی و خشم عمومی و به تازگی حمله به سلامتی مردم است و در خبرها از توزیع بیش از ۴۷ هزار تن روغن مایع مسموم و تاریخ گذشته در دولت رئیسی مطلع می شویم. می گویند بیش از ۹۱ هزار تن روغن مایع در مرداد ۱۴۰۰ توسط «شرکت مادر تخصصی بازرگانی ایران» از دو کشور ترکیه و آرژانتین وارد ایران شده که بنا به گزارش‌های صریح سازمان غذا و دارو، این روغن ها مسموم به سموم کشاورزی و آفت‌کش‌ها بودند و با وجود اینکه از مرداد ۱۴۰۰ تا اردیبهشت ۱۴۰۲ در گمرک شهید رجایی نگهداری  و طی ۴ مرحله نمونه‌برداری و آزمایش در آزمایشگاه‌های مختلف «غیر قابل ترخیص» و «غیر قابل مصرف انسانی» شناخته شد اما ناگهان توسط یک کمیته فنی! نتایج قبلی در نمونه‌گیری‌ها «غیر قطعی» تلقی و دستور به ترخیص ۴۷ هزار تن از این روغن‌ها را صادر و وارد بازار شده‌اند که حتی اگر سالم هم بوده اند، دیگرتاریخ انقضای شان تمام شده بود.
البته این نه اولین مورد بوده نه اخرین ان. برای مثال در تاریخ ۶ مهر ۱۳۹۴معاون قضایی دادگستری و رییس‌کل محاکم عمومی و انقلاب مشهد با بیان اینکه 《در شورای حل اختلاف در سال گذشته ۱۴۰ هزار پرونده تخلفات بهداشتی و پزشکی با سرعت و دقت لازم در مشهد مورد رسیدگی قرار گرفت،  گفت در ۶ ماه نخست سال جاری نیز ۷۵۴ فقره پرونده در این زمینه در مشهد مورد بررسی و رسیدگی قرار گرفته است». خبرهای منتشر شده نشان می دهند این رخدادها در سال های قبل و بعد در کل کشور ادامه داشته و با تبانی سودجویان و کارگزاران، جنگی بی رحمانه و پنهان علیه جان و سلامتی مردم، پیوسته جریان داشته است.
این رخدادها نشان می دهند همین قانون ضعیف «قانون مواد خوردنی و آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی» مصوب ۱۳۴۶/۰۴/۲۲ مجلس هم پشیزی تاثیر و ارزش نداشته است. البته نکته جالب اینکه قانونگذاربرای بسیاری از جرایم، مجازات مرگ وضع کرده که خلاف شرع و حقوق بشر و اخلاق است اما در این قانون ناگهان پیشرو می شود و می گوید مواد غذایی، ارایشی و بهداشتی فاسد:«در صورتی که موجب مرگ مصرف‌کننده شود مجازات مرتکب از سه سال تا پانزده سال حبس با اعمال شاقه است». ما به عنوان مخالف مجازات اعدام این اندازه حبس را برای جرمی که منجر به مرگ مصرف کننده شود -که ممکن است موجب مرگ های متعدد باشد-  را نوعی مشوق جرم می دانیم، در حالیکه حتی از نظر فقهی هم با وجود تسامح در این جرم، دیه کامل تلف شده گان بعهده مرتکب است.
این موضوع وقتی بیشتر اهمیت پیدا می کند که جرم، ‌جنبه سیستماتیک پیدا کرده و از سوی نهادهای دولتی اعمال شود. برای مثال ارایه خدمات پزشکی در بیمارستان یا خدمات دارویی منوط به رعایت حجاب شود. این کار به معنای به گروگان گرفتن جان و سلامتی شهروندان برای اجبار نامشروع و تحمیل یک مصوبه خلاف شرع و خلاف عقل و وجدان است. [هیچ حکم دینی و اخلاقی معتبری برای توجیه چنین اجبارهایی وجود ندارد بلکه برعکس، اجبار به روسری و بدتر از ان لجبازی پرهزینه درباره ان برخلاف میثاق حکومت و شهروندان، خلاف دین واخلاق و حقوق بشر است].

📡 کانال گفتارهای باقی
https://www.tg-me.com/عمادالدین باقی/com.emadbaghi
وبسایت
 www.emadbaghi.com
عمادالدین باقی
فهرست_کتاب_های_عمادالدین_باقی_۱۴۰۳_PDF.pdf
✍️ سلام بر کلمه و سلام بر مخاطب

📚 کتاب و کلمه، حاصل عمر و شیره جان یک‌ نویسنده و تک تک نفس هایش است. وقتی کتابی منتشر می شود احساس می کنم فرزندی به دنیا آورده و اصلا خود، بار دیگر متولد شده ام اما از آغاز آموخته ام اسیر این مخلوق نشوم، بدان تعصب نورزم و به پیله ای برای خود بدل نکنم.
هر مقاله و کتابی، از لحظه ای که منتشر می شود، دیگر شخصیت خودش را دارد و مانند موجود مستقلی از نویسنده می تواند ادامه حیات بدهد و توسط دیگران و حتی خالق خود نقد یا تفسیر شود و اگر دچار وابستگی عاطفی به ان نباشد ممکن است با آن همنوا باشد یا نباشد.
من نیز از برخی کتاب هایم عبور کرده و سخت منتقدشان شده و برخی را دوست دارم.
نویسنده، همچون ماهی در دریا، حیاتش وابسته به مخاطب و دریای جامعه فرهیخته و کتابخوان است و وامدار اوست و با آنان و برای حقیقت و کوشش در فهم حقیقت، زندگی می کند.
لیست کتاب هایی که به مناسبت نمایشگاه سالانه کتاب تهران در فایل پیوست منتشر کرده ام، گزارش ۴۳ سال نویسندگی و تنها بخشی از کارنامه نویسنده اند.
خبر بازداشت دکتر #صادق_زیباکلام در راه رونمایی از کتابش در نمایشگاه کتاب، بخاطر پرونده های قضایی پیشین، اندوهی شد بر اندوه های انباشته و آرزو می کنم هیچ نویسنده ای را در زندان نبینم که گویی ماهی را از دریا به تنگی افکنده اند.

📡 کانال گفتارهای باقی
https://www.tg-me.com/عمادالدین باقی/com.emadbaghi
وبسایت
 www.emadbaghi.com
⭕️سیلی به صورت زنان و مردان با شرف

#عمادالدین_باقی

✍️با دیدن فیلم سیلی های پیاپی یک مامور به زنی بدون روسری که به اینسو و آنسو پرتاب می شد، حالم خراب شد.(به همین خاطر در کانال تلگرام از بازنشر این ویدئوی ناراحت کننده، خودداری می‌کنم). این سیلی بر صورت همه زنان و مردان باشرف ایران است.
مسئولان کشور یک لحظه تصور کنند اگر همسر و دختر و خواهر خودشان چنین بی‌شرمانه مورد ضرب و شتم قرار می‌گرفت باز هم بی‌غیرتی به خرج می‌دادند؟
آیت الله خمینی در چند سخنرانی این مطلب را تکرار کرد که از نظر دینی کسی که مرتکب قتل شده و حکم اعدام برایش صادر شده باشد، در مسیر اجرا اگر به او فقط توهین لفظی هم کردند باید اجرای حکم متوقف شود و توهین کننده قصاص شود( البته حالا عده‌ای کج فهم هم پیدا می‌شوند و اصل حرف را رها می‌کنند و به این می‌چسبند که اصلا دین یا آقای خمینی خودش که بود و چه کرد!). وقتی در همان فقه سنتی مورد نظر خودتان هم چنین رفتاری با یک‌ قاتل و‌ محکوم به قصاص، جرم است، چطور به یک شهروند چنین اهانتی روا می‌شود؟ همین که یک مرد نامحرم، زنی را اینگونه ‌وحشیانه مورد ضرب و شتم قرار می‌دهد نشان می‌دهد ادعای شرع و اخلاق و عفاف، دروغی بیش نیست.
این گشت ارشاد است یا گشت اضلال؟ مطمئنم که از نظر بخشی از خود ماموران این مجموعه هم این رفتارها نفرت انگیز است. مسئولان خودشان می‌دانند که این تصویر، جزو حوادثی است که فقط به صورت اتفاقی شکار می‌شوند و در طول این سال‌ها چندین مورد از همین اتفاقات شکار شده، نشان دهنده ابعاد آن است.
آیا نشانه سیستماتیک بودن آن نیست؟ آیا عمق فاجعه را بیان نمی‌کند؟ اگر با موارد قبلی برخورد قاطع می‌شد آیا باز هم شاهد تکرارش در این حد بودیم؟ آیا می‌توان این عدم برخورد قاطع را با مسامحه توجیه کرد؟ شماره پلاک ماشین کاملا مشخص است و به کمتر از مجازات این شخص در ملا عام(برای اثبات عدم تبانی پشت پرده) نمی‌توان رضایت داد.
ماجرای جورج فلوید را یادتان هست؟ اگر چنین اتفاقی در آمریکا بیفتد تا یک هفته تلویزیون و بعد خطبای جمعه موضوع را رها نمی‌کنند اما برای این رفتار با یک هموطن کک شان هم نمی‌گزد و فقط اگر در شبکه‌های اجتماعی پیچید یک واکنش بی خاصیت نشان می دهند و اگر نبودند این شبکه های اجتماعی همین واکنش بی فایده هم رخ نمی داد.
اگر چند کلمه در فضای مجازی، مصداق تبلیغ علیه نظام و مستوجب دادگاه و بازداشت است، چرا بر این اعمالی که میلیون‌ها برابر تبلیغ علیه نظام بودنش موثرتر و عریان‌تر است چشم پوشی می‌شود؟ چرا همین تسامح را با آنان که به خاطر سخنانشان در زندان هستند به کار نمی‌بندید؟
اگر به حقوق و قانون و حقوق بشر هم اعتقاد ندارید لااقل به خاطر ضربه‌ای که به آبرو و حیثیت دین و نظام خودتان وارد می‌شود اینطور بی‌تفاوت نباشید.

📡 کانال گفتارهای باقی
https://www.tg-me.com/عمادالدین باقی/com.emadbaghi
وبسایت
 www.emadbaghi.com
💢 تعمیق شکاف ها
(شکاف دینداری و دین ستیزی)


#عمادالدین_باقی
📜سرمقاله روزنامه سازندگی شماره ۱۶۹۸ شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳

✍️ یکی از بزرگترین پاشته آشیل های حکومت، بی اعتنایی به مرجعیت علم و مطالعات و نظرات تخصصی در حوزه های مدیریتی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی است که خود موجب تکرار پیوسته تنش ها و مزمن شدن بحران ها، فرسایشی شدن امور و خودبراندازی شده است. نادیده گرفتن آسیب های اجتماعی یعنی عفونی کردن زخم ها. در طول سال های گذشته بارها بسیاری از صاحبنظران، نگران تشدید شکاف های اجتماعی بودند. یکی از این گفتارها در این زمینه در سال۱۳۹۶ چنین بود:
《شکاف ها و کانون های بحران: مجموعه ای از شکاف ها در ایران همواره وجود داشته یا در سال های اخیر شکل گرفته اند که تا وقتی فعال نشوند متغیری در رویدادهای آینده به شمار نمی آیند.
در کنار بحران هویت، بحران ازدواج، پدیده حاشیه نشینی، فساد اقتصادی، رشد آمار خشونت های خانگی، طلاق، کودکان خیابانی و کار، رشد تصاعدی وندالیسم(خرابکاری)، پدیده ای چون کلیه فروشی، افزایش خودکشی، تن فروشی، قاچاق انسان، شکتف های زیر وجود دارند: شکاف های جنسی و جنسیتی، شکاف فقیر و غنی و حذف قشر متوسط، شکاف هنجاری، شکاف اعتماد و ریزش شدید سرمایه اجتماعی، شکاف قومیتی، شکاف دموکراسی خواهی و تمامیت خواهی، شکاف شهروندی و رعیت مداری، شکاف سکولار و مؤمن که به سبب فضای مجازی و اینترنت بسیار دامن زده می شود، شکاف های نسلی ناشی از تغییر ساختار جمعیتی و سنی، شکاف های مذهبی؛ اعم از اقلیت های مذهبی و فرقه ها به نحوی که مقامات امنیتی دولت سابق از پیدایش بیش از 600 فرقه خبر داده اند. بازداشت های افراد منسوب به دراویش و مسیحیان و بهاییان و گروه های موسوم به فرقه کیهانی و عرفان های مختلف در همین رابطه اند را باید به فهرست مزبور افزود. و پس از شرح این موارد در نهایت فهرستی از چگونگی رفع انها در این‌ گفتار امده بود(جامعه و حقوق بشر نود و شش، بحران ها و درمان ها. هفته نامه صدا، شماره 108 ویژه نوروز 1396 ص39-36). 
در چند سال اخیر با برجسته کردن موضوع حجاب اجباری، به ویژه بعد از اعتراضات مهسا، شکاف دینداری و دین ستیزی بسیار عمیق شده است. از آنجا که نمی‌توان مشاهدات جزئی را (جز به روش نمونه‌گیری علمی) تعمیم داد اشاره می‌کنم که تمام پیمایش‌های دولتی و دانشگاهی انجام شده در ۱۰ سال اخیر روند فرو ریختن و منحنی نزولی ارزش‌ها و اعتقادات مذهبی را نشان می‌دهند. یکی از تازه‌ترین آنها چهارمین پیمایش ملی «ارزش‌ها ‌و ‌نگرش‌های ایرانیان» است که اواخر ۱۴۰۲ منتشر شد. این پیمایش کشوری از سوی دفتر طرح‌های ملی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با همکاری مرکز رصد اجتماعی وزارت کشور تهیه شده‌ است. با وجود عمومی بودن انتشار یافته‌های آن در ادوار گذشته اما این بار بخش مربوط به تمایلات دینداری و حجاب را محرمانه کرده اند با اینحال، یافته‌های آن انتشار عمومی پیدا کرده است.  پیشتر در کتاب جامعه شناسی دین توضیح داده ام که این وضعیت بیش از آنکه جنبه معرفتی داشته باشد جنبه هیستریک و واکنشی دارد. در دو سال اخیر این روند شتاب شدیدی گرفته و بازنمود آن را در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی به وضوح مشاهده می‌کنیم. کامنت‌ها و نظرات رادیکال و تند ضد دینی و واکنش به هر گزاره‌ای که اندکی صبغه دینی ولو عقلانی و حقوق بشری هم داشته و از زبان افراد مستقل و منتقد باشد افزایش یافته اند. اگر معاذیری برای نقل نمونه‌هایی از آنها و تحلیل محتوای شان وجود نداشت نقل می‌کردم که به خوبی نشان دهنده نگرشی است که شتاب گرفته است.
البته با آگاهی از اینکه کنشگری ترول‌های مجازی و کامنت‌های سازماندهی شده و تشکیلاتی ارزش و اهمیتی ندارند و به روش‌های مختلف هم قابل شناسایی اند، آنچه که بیشتر مورد توجه نگارنده است، فرسته هایی است که از دور یا نزدیک یا از طریق بیو و پیشینه آنها در فضای مجازی به راحتی می‌توان تشخیص داد که افرادی مستقل هستند که صرفاً بر اثر نوع رفتارهای تحمیلی و خشن، ریزش کرده و مواضع رادیکال یافته‌اند.
تجربه تاریخی در مورد ستیزه‌هایی که جنبه عاطفی و اعتقادی به خود می‌گیرند نشان می‌دهد که فعال شدن چنین گسلی، بالقوه این ظرفیت را دارد که جامعه را وارد چرخه ای از خشونت‌های دراز دامن کرده و جامعه را از مدار توسعه که هیچ، حتی از مدار جامعه جهانی به بیرون پرتاب کند.
ادامه این روند یعنی، جامعه و انسجام ان و اصل دین را قربانی یکی از فروع فروعات مذهبی کردن، و این برخلاف فلسفه حکومت داری است چه رسد به حکمرانی خوب و این روش حتی در حکومت پیامبر و امام علی(ص) هم سابقه و مویدی ندارد.

📡 کانال گفتارهای باقی
https://www.tg-me.com/عمادالدین باقی/com.emadbaghi
وبسایت
 www.emadbaghi.com
✍️حق انتخاب، مقدم بر حق رای است لذا به انتخاب کسانی که رای می دهند و رای نمی دهند احترام می گذارم ولی از ایران دوستان استدعا دارم در تصمیم به "رای نمی‌دهم" شتاب نکنند، واقعگرا و دوراندیش باشند، خشم را ضابطه تصمیم نکنند و بدانند "تحلیل مشخص از شرایط مشخص" عین عقلانیت است.

📡 کانال گفتارهای باقی
https://www.tg-me.com/عمادالدین باقی/com.emadbaghi
وبسایت
 www.emadbaghi.com
2024/07/04 18:09:50
Back to Top
HTML Embed Code: